Άσχημα νέα για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Παγώνουν» οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Έρχονται οι πρώτες ανακοινώσεις για το εμβόλιο στην Οξφόρδη

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το εμβόλιο της εταιρείας.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ο νέος έλεγχος και εξέταση του εμβολίου AstraZeneca των εργαστηρίων της Οξφόρδης καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του σε πρώτη φάση στους ηλικιωμένους αλλά και στα νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Η Νότια Αφρική ήδη έχει αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε το επόμενο διάστημα ενώ και άλλες κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τη χορήγηση του εμβολίου σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και σε ηλικιωμένους άνω των 55 ετών.

Το 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων που θα χορηγούσε η Νότια Αφρική στους πολίτες της ξεκινώντας τις επόμενες ημέρες, θα μείνει στον «πάγο» καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει τις νέες μελέτες ύστερα από αυτή που έδειξε ότι το εμβόλιο έχει μόλις 22% αποτελεσματικότητα στις ήπιες μορφές της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Για τις πιο σοβαρές μορφές δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία δημοσιευμένα.

Στη Μεγάλη Βρετανία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αρχίσει να χορηγείται ήδη από τον Δεκέμβριο με μαζικό τρόπο στους πολίτες της χώρας ενώ αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παραγγείλει σημαντικό αριθμό εμβολίων από την εταιρεία.

Τα ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα του ιού ίσως πάρουν πολύ χρόνο να απαντηθούν καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη έχει ήδη ξαναμεταλλαχθεί και θα χρειαστούν νέες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Οξφόρδης και σε αυτά τα νέα στελέχη του ιού.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.