Φως ελπίδας: Η καλή είδηση για τις ΜΕΘ μέσα στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Μία ελπιδοφόρα είδηση στους τελευταίους μήνες.
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» με την ηλικία των διασωληνωμένων

Μία σημαντική έρευνα δημοσιεύτηκε την Τρίτη (2/2) στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia,  από τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του, έδειξε ότι η βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης μείωσε το ποσοστό θνητότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ασθενών με κορωνοϊό κατά περισσότερο από ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας.

Η θνητότητα των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αυτή τη μεγάλη έρευνα στην οποία εξετάστηκαν περισσότεροι από 43.000 ασθενείς σε πολλές χώρες.

«Αφού η πρώτη μας μετα- ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020», ανέφεραν οι συντάκτες του περιοδικού.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 52 έρευνες που αφορούσαν 43.128 ασθενείς και προέρχονταν από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, περιοχές που είχαν εξεταστεί και στην προηγούμενη μετα- ανάλυση, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Αυστραλία.

Το μόνο ανησυχητικό στην έρευνα είναι ότι ο ρυθμός μείωσης της θνητότητας σταμάτησε να αυξάνεται, άρχισε να μειώνεται και αρχίζει να σταθεροποιείται. Σημειώνεται ότι η περίοδος των ερευνών ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, πριν εμφανιστούν στελέχη του ιού με τις μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ