Πρόβλεψη «καμπανάκι» για 1700 κρούσματα τον Μάρτιο

Το κρίσιμο δεκαήμερο για την επιβολή νέων μέτρων και ο φόβος της Αττικής

Δε θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα.

Αρκετά πεσμένα είναι τα νούμερα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες. Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και αυτός των θανάτων είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με δύο μήνες πριν.

Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έφτασε και πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως αλλά τριψήφιο αριθμό θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού. Όπως φαίνεται η πανδημία είναι σε ύφεση αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός.

Το έχουν τονίσει άλλωστε πολλές φορές οι υπεύθυνοι κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ethnos.gr o Μανώλης Σαρηγιάννης ότι με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο δίμηνο.

Όπως σημείωσε με την σταδιακή αύξηση που παρατηρείται δεν αποκλείεται να δούμε και 1700 κρούσματα μέσα στον Μάρτιο.

«Αυτήν τη στιγμή η περίοδος που διανύουμε, αναφορικά με τον κορονοϊό, μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη με αυτήν του δεύτερου δεκαημέρου του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι δεδομένο ότι θα φτάναμε στο τέλος του Ιανουαρίου τα 2.000 ημερήσια κρούσματα, αν ανοίγαμε μαζί Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και λιανεμπόριο. Πολύ καλά κάναμε και δεν το πράξαμε, με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα, για να προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως κάναμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σήμερα οι ΜΕΘ είναι κατά 52% κατηλειμμένες στη Θεσσαλονίκη και κατά 61% στην Αθήνα, ενώ τον Οκτώβριο ήταν πολύ λιγότεροι οι ασθενείς σε αυτές. Ο στόχος πρέπει να είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους στην αρχή τους. Αυτό θα γίνει με περισσότερα τεστ και με ένα ενισχυμένο δίκτυο αλληλούχισης των κρουσμάτων, δηλαδή να διαβάζουμε το γονιδίωμα του ιού στους ασθενείς, ώστε να ξέρουμε, αν πρόκειται για το παλιό ή για το μεταλλαγμένο στέλεχος, να μπουν οι θετικοί σε καραντίνα και να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση. Να φέρω ως παράδειγμα την απολύτως σωστή απόφαση του πρωθυπουργού για νέο κλείσιμο των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου. Την πήρε χωρίς να έχουμε τότε δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων κι έτσι μπόρεσε τώρα να ανοίξει ουσιαστικά το λιανεμπόριο. Δεν πρέπει να γίνεται τίποτα με αυτοματισμούς αλλά με επαγρύπνηση και φρένο, όπου χρειάζεται», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά οποιαδήποτε δραστηριότητα το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι θα το δείξει η διαδικασία ανίχνευσης και αλληλούχισης που περιέγραψε παραπάνω. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Η αλληλούχιση θα πρέπει να γίνεται και σε άλλες δομές της χώρας και όχι μόνο στην Αθήνα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν γίνει αυτό, μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγουμε μία αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα ξέρουμε, αν πρέπει να κλείσει κάτι και πότε. Επίσης, έτσι θα μπορούμε να σπάζουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης του ιού στην αρχή τους. Δεν πρέπει να βλέπουμε και να κάνουμε, πρέπει να προλαβαίνουμε. Πρέπει να κλείνουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Όχι ανοίγω – κλείνω και βλέπουμε», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.