Βόμβα Σαμαρά από το πουθενά…

Βόμβα Σαμαρά από το πουθενά…

Από το πουθενά.

Σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό συνιστά η ανοιχτή διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά με την τακτική Μητσοτάκη όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός εκφράζει την αντίθεσή του για την προσφυγή στην Χάγη αναφέροντας ότι αυτή η τακτική δε θα έχει αποτέλεσμα.

«Aυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας “συνυποσχετικό” με την Τουρκία. Δηλαδή να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας, όχι όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε… Δηλαδή να παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς, με το “συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη “σφραγίδα”… του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!», επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην «Καθημερινή».

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η έναρξη όμως των “διερευνητικών” ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Προχωρά σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα σε βάρος μας. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα» τονίζει

Σημειώνει μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος με «πειρατές».

«Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικάμπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την Αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες, για τις οποίες, ευτυχώς, υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα. Και με αποφασιστικότητα, ώστε κανείς να μη θεωρεί “δεδομένο”ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, θέλει δεν θέλει», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ανοιχτή διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί από το πουθενά επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μην ξεχνάμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επηρρεάζει σημαντικό κομμάτι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να έχει ευχαριστημένο σημαντικό κομμάτι της σαμαρικής πλευράς του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε οι εσωκομματικές διαφωνίες είναι το τελευταίο που θέλει ο Πρωθυπουργός την στιγμή που τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δίνουν και παίρνουν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.