Νέο «χαστούκι» Μακρόν στον Σουλτάνο: Χαίρομαι που σταθήκαμε στο πλευρό της Ελλάδας

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Μακρόν έγινε «Έλληνας» και... χτυπάει τον Σουλτάνο

Για μία ακόμα φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε σε όλους ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των κρατών -μελών της ΕΕ από τις παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έκανε τον απολογισμό τους για το 2020 θυμίζοντας τη στήριξη που έδωσαν στους φίλους Έλληνες και Κύπριους μέσω των παρεμβάσεων του γαλλικού στρατού στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών έγραφε μεταξύ άλλων, στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα τα εξής:

«Στη Μεσόγειο, δυστυχώς, αυτό που πρέπει να ονομάζεται εμπορία ανθρώπων και παράνομη διακίνηση αυξήθηκε, ακόμη και όταν οι συγκρούσεις στη Λιβύη μειώθηκαν. Η Γαλλία, όπως είχε κάνει με την επιχείρηση SOPHIA, συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα αποστολή κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, την επιχείρηση IRINI, και δεσμεύεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια της. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε πολύ σχολαστικοί στην καλή πρόοδό της.

Και το 2020 χαρακτηρίστηκε από επανειλημμένες παραβιάσεις στον σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και οι οποίες (παραβιάσεις ή αμφισβητήσεις) έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Και χαίρομαι που καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες ή τους Κύπριους φίλους μας, ειδικά το περασμένο καλοκαίρι. Ότι καταφέραμε, μέσω των παρεμβάσεών μας, της παρουσίας μας, της σαφήνειας της δέσμευσής μας, να επισημάνουμε ποια είναι η κυριαρχία και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ