Ανάβει φωτιές η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Σε πλασματικά στοιχεία βασίστηκε η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία σύμφωνα με την Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε στην ιστοσελίδα iatronet και τόνισε ότι «δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ η απόφαση για άνοιγμα της αγοράς».
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων προέκυψε από την ανάγκη να σωθεί η οικονομία και ελήφθη σύμφωνα με τα καταμετρημένα κρούσματα του ΕΟΔΥ τα οποία φαίνονται μειωμένα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας τον Φεβρουάριο.
Η Αθηνά Λινού σχολίασε ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες πραγματοποιεί λίγα τεστ, γεγονός που δεν επιτρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία του ιού.
«Πολλά από αυτά είναι rapid tests, τα οποία έχουν μικρότερη ευαισθησία, άρα και αξιοπιστία. Θα προτιμούσα να είχαν γίνει περισσότερα τεστ πριν αποφασιστεί το άνοιγμα μεγάλων πολυκαταστημάτων και mall» τόνισε.
Η καθηγήτρια προέβλεψε ότι θα υπάρξει έξαρση τον Φεβρουάριο λόγω της μετάλλαξης του ιού: «Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέα έξαρση, ελπίζω όχι πολλούς θανάτους. Δεν θα εκπλαγώ εάν έχουμε έξαρση στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως όσο λιγότερα μέτρα λαμβάνεις, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα. Ο κίνδυνος να έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα αυξάνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό».
Τέλος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε για την μεγάλη θνητότητα στη χώρας μας: «Η αύξηση της θνητότητας μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν είχαμε πλήρη εικόνα για τους νοσούντες. Για να βγει ο δείκτης θνητότητας, πρέπει να έχουμε δύο στοιχεία: τους θανάτους και τα κρούσματα. Τον αριθμό των κρουσμάτων δεν τον είχαμε με ακρίβεια. Η συγκεκριμένη τιμή δεν ήταν σταθερή, καθώς κυμαινόταν με βάση τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ»