Η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Διαρκείς παρατάσεις του Lockdown ανακοινώνει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα ξεκινούσαν στις 7 Νοεμβρίου και θα είχαν διάρκεια τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις Πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, στις 30 Νοεμβρίου επρόκειτο να λήξει το lockdown. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων όμως οδήγησε την κυβέρνηση σε παρατάσεις με την τελευταία ανακοίνωση να κάνει λόγο για τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τα νέα μέτρα.
Ουδείς ωστόσο μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη του κορωνοϊού μετά και τις γιορτές και πότε θα λήξει το lockdown.
Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι ότι θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων μετά τις γιορτές. Το γεγονός ότι επιτράπηκαν μετακινήσεις, ακόμη και τραπέζια 9 ατόμων είναι πιθανό να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά.
Μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να μην είναι πάνω από 1000 ωστόσο παραμένει υψηλός. Σίγουρα αρκετά μακριά από τον στόχο των 500 που είχε θέσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο Mega: «Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό των τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς -με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
«Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα» πρόσθεσε.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διασποράς και την αποφυγή μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, πρότεινε αύξηση της τηλεργασίας και αυστηρό έλεγχος κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη.