Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία πρέπει να είναι αυστηροί.
Στα πρότυπα του Μαρτίου πρέπει να είναι το Lockdown προκειμένου να πέσουν τα κρούσματα όπως σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης οι αυστηροί περιορισμοί για 2-3 εβδομάδες σε συνδυασμό με τον καλό καιρό της Ελλάδας θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση των περιστατικών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επεσήμανε ότι στο δεύτερο lockdown οι πολίτες εξακολουθούσαν να μετακινούνται.
Γι’ αυτό άλλωστε υπήρχε και αυτή η εικόνα στους δρόμους σε αντίθεση με το πρώτο κύμα του Μαρτίου όπου ο κόσμος φοβόταν αρκετά, παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε», υπογράμμισε ο καθηγητής για την αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε, επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία, νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν». Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, κάτι που εκτιμά πως δεν θα συμβεί.
Αναφορικά με το «ακορντεόν» που εφαρμόζεται στα μέτρα, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως είναι κάτι που θα συμβαίνει για καιρό, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο επιλογές: «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική» και «είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν».