Συνεχής μείωση κρουσμάτων, αλλά…: Για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια ανησυχία για τον κορωνοϊό στην Θεσσαλονίκη;

Τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία για την Θεσσαλονίκη

Μειωμένα νούμερα μεν, όμως...

Η πορεία του ιού στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετά ξεκάθαρη: η συμπρωτεύουσα λίγο μετά το τέλος του καλοκαιριού βρισκόταν σ’ εξαιρετική θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, μιας και σχεδόν είχε εξαλείψει τα νέα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Οκτώβρη είχε φτάσει στο σημείο να έχει μόλις 2 κρούσματα σε ολόκληρη την περιφερειακή της ενότητα.

Από κείνο το σημείο και μετά, όμως, η Θεσσαλονίκη μέσα σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα γνώρισε πρωτοφανή «έκρηξη» κρουσμάτων, με την πόλη να «κοκκινίζει» και την κυβέρνηση να φτάνει στο σημείο να επιτάξει ακόμα και ιδιωτικές κλινικές, καθώς δεν επαρκούσαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι μπήκε σε καθολικό lockdown μερικές ημέρες πριν από την υπόλοιπη Ελλάδα (κλείνει λίαν συντόμως 2 γεμάτους μήνες καραντίνας), η εικόνα του ιικού φορτίου της Θεσσαλονίκης άρχισε να βελτιώνεται, με τα λύματα να παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης.

Επομένως, για ποιο λόγο οι ειδήμονες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και η κατάσταση είναι πλέον σαφώς καλύτερη προ μηνός;

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

Συμπληρώνει, παράλληλα, πως «Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως η Θεσσαλονίκη έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, η ανησυχία παραμένει.

Ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.