Ισχυρό «ράπισμα» σε Σουλτάνο και Τραμπ από τη Βουλή των ΗΠΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: «Έχετε 15 μέρες να ακυρώσετε τους S-400»

Το βέτο του Τραμπ για να προστατέψει τον Ερντογάν δεν πέρασε

To νομοσχέδιο των αμυντικών δαπανώ το οποίο περιείχε  και το National Defense Authorization Act (NDAA), στο οποίο προβλέπονταν κυρώσεις στην Τουρκία, προσπάθησε να μπλοκάρει με προσωπικό του βέτο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος δικαιολογίες αδύναμες και άσχετες με τις σοβαρές κυρώσεις.

Η Βουλή των αντιπροσώπων όμως δεν του έκανε το χατίρι και τάχθηκε με ισχυρή πλειοψηφία (322 – 87) τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου υπέρ της απόρριψης του βέτο του Προέδρου Τραμπ. Οι κυρώσεις στα αμυντικά εξοπλιστικά της Τουρκίας, μετά την αγορά των ρωσικών s-400, θα ισχύσουν κανονικά σε όλα τα οπλικά συστήματα που παρείχαν οι ΗΠΑ στη γείτονα χώρα.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει εγκριθεί κάθε χρόνο χωρίς καμία εξαίρεση από τη δεκαετία του 60 και δεν μπόρεσε ούτε το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ να το εμποδίσει και φέτος, στο οποίο αντιτάχθηκαν και 109 βουλευτές του κόμματός του, δείχνοντας τη δυσμένειά τους στο απερχόμενο πρόεδρο της ίδιας τους της παράταξης.

‘Ηταν η πρώτη φορά που πρόεδρος θέτει βέτο στον NDAA και το μόνο που απομένει είναι να άρει το βέτο η Γερουσία τις επόμενες ημέρες. Αν ισχύσει αυτό η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στα εξοπλιστικά της που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή που τροφοδοτούνται με όπλα από τις ΗΠΑ, καθώς δε θα μπορεί να προμηθευτεί ούτε καν ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.