Πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού

Πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού

Πόσοι μήνες πρέπει να περάσουν μετά τους πρώτους εμβολιασμούς.

Μετράμε πλέον αντίστροφα για τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το εμβόλιο της Pfizer θα έρθει στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και μία ημέρα αργότερα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Το ποσοστό αποδοχής του εμβολίου μεταξύ των υγειονομικών παραμένει ασαφές αφού ο Βασίλης Κοντοζαμάνης διέψευσε την όποια δυσπιστία υπάρχει και τις αναφορές που έκαναν λόγο ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν προτίθεται να το κάνει. Ο υφυπουργός Υγείας έκανε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Βάνα Παπαευαγγέλου θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός από το ξεκίνημα των εμβολιασμών προκειμένου ο ελληνικός πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Μία πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι το σενάριο του Ιουνίου είναι εφικτό για αυτό το σενάριο.

«Υπολογίζοντας ότι θα έχουμε αρκετά εμβόλια και ότι περίπου δύο εκατομμύρια το μήνα θα μπορούν να εμβολιάζονται, θεωρούμε ότι αν υπάρχει θετική προσέγγιση του κόσμου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχει καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, το 60% μπορεί και 70%», σημειώνει μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αν και το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, όπως εξηγεί, δεν μιλάμε για την περίπτωση της γρίπης που έγκειται στην ευχέρεια των πολιτών εάν θα το κάνουν ή όχι αλλά για κάτι που θα πρέπει να κάνουν άπαντες. Όπως εξηγεί αν δε γίνει από όλους δε θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.

«Με υγειονομικούς, άτομα άνω των 70 και ευπαθείς ομάδες δεν προκύπτει το 60% γιατί αυτοί όλοι είναι γύρω στα 4 εκατ. Άρα θα εμβολιαστούν όλοι με εξαίρεση τους κάτω των 18 ετών και τις εγκύους, επειδή δεν έχουν περιληφθεί στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει. Όχι ότι θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή επισήμως δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές σε αυτή την κατηγορία», δηλώνει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.