Σκύλοι και κορωνοϊός: Η μύτη τους ίσως δώσει τη λύση που δεν κατάφεραν τα τεστ

Οι βασικοί κανόνες εκπαίδευσης των σκύλων

Οι πρώτες έρευνες και τα αποτελέσματα για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Ο σκύλος αποτελεί αναμφισβήτητα τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου από το ζωικό βασίλειο και μέσα σε όλες τις εξαιρετικές του ικανότητες που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος έρχεται να αποκαλυφθεί ακόμα μία που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού και ίσως δώσει λύση στην πρόληψη της μετάδοσής του.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες επιστημόνων η μύτη των σκύλων είναι ικανή να μυρίζει και να διακρίνει τη λοίμωξη του κορωνοϊού κάνοντάς τους έτσι ένα φοβερό όπλο στην πρόληψη, αν η ικανότητά τους αυτή επιβεβαιωθεί μέσα από εκτενείς μελέτες και ειδική εκπαίδευση.

Το περιοδικό Nature υποστηρίζει ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου ;έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση σκύλων για να οσφραίνονται τους ασθενείς με covid-19. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει ακόμα τη δημοσίευση των πρώτων ερευνών για να δει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου διακρίνοντας πάντως τις δυνατότητες, αν εφαρμοστεί, μιας πολύ φθηνότερης διαδικασίας από αυτή των διαφόρων ειδών τεστ που κυκλοφορούν ως σήμερα.

Τα πρώτα πειράματα με εκπαιδευμένους σκύλους στο αεροδρόμιο του Λιβάνου έδειξαν ότι στους 1680 επιβάτες που στάθηκαν μπροστά στη μύτη των σκύλων η επιτυχία στην ανίχνευση των μη νοσούντων έφτασε το 100% ενώ ανίχνευσαν των 94% των ασθενών με covid.

Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι οι σκύλοι μυρίζουν χαρακτηριστικές οργανικές πτητικές χημικές ουσίες (VOCs) που αναδίδει το άρρωστο ανθρώπινο σώμα και σε πολλές δοκιμές δίνονται δείγματα ιδρώτα ασθενών σε σκύλους για να μελετηθεί η ικανότητάς τους να αναγνωρίζουν καθήμενοι ή χτυπώντας το πόδι τους στο πάτωμα αν το δείγμα είναι θετικό στον νέο ιό.

Προς το παρόν κανένας εκπαιδευτής δεν υποστηρίζει ότι οι σκύλοι από μόνοι τους θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα μηχάνημα μοριακών τεστ PCR, όμως θα ήταν ένα σημαντικό όπλο σε πολυσύχναστους χώρους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, εμπορικά κέντρα, συναυλίες για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση κάποιου μολυσματικού ατόμου, ειδικά σε χώρες με λιγοστές εργαστηριακές υποδομές.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.