Τα πρώτα θετικά μηνύματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα θετικά μηνύματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τι δείχνουν τα λύματα.

Στη δίνη του κορωνοϊού είναι η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Εδώ και εβδομάδες ανακοινώνεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ενώ τις τελευταίες ημέρες οι θάνατοι ημερησίως είναι πάνω από 100.

Η Ελλάδα είναι από τις 7 Νοεμβρίου σε καθεστώς lockdown με τα κρούσματα να είναι και πάλι αυξημένα. Ωστόσο τα πρώτα θετικά νέα για την εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται από τη μελέτη των λυμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις.

Μιλώντας στο MEGA ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα δείχνουν ότι εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μείωση στο ιικό φορτίο. Όπως σημείωσε φαίνεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δε συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες και επαρχιακές πόλεις που όπως φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στην τήρηση των μέτρων.

Όπως υπογράμμισε ο πρύτανης θα χρειαστεί ακόμη κάποιος χρόνος προκειμένου να φανεί αυτή η μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Ακόμη περισσότερος καιρός θα πρέπει να περάσει για να φανεί αυτή η μείωση και στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και την άρση του lockdown, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ανέφερε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.