«Ταφόπλακα» στην τουρκική λίρα – Συνεχίζει τις απειλές ο Σουλτάνος

Η λίρα καταρρέει και ο Ερντογάν κάνει εμπάργκο.
Το 'παν και το έκαναν οι Γάλλοι: Άγριο σφυροκόπημα στον Ερντογάν

Οι νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και το εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα που ανήγγειλε, ανοίγοντας πόλεμο στον Εμμανουέλ Μακρόν, έβαλε την ταφόπλακα στην τουρκική λίρα η οποία όλο το καλοκαίρι δεχόταν πιέσεις, πλέον όμως είναι σε νέα ιστορικά χαμηλά.

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε. […] Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», ανέφερε σε μήνυμά του από τον τουρκικό λαό ο Τούρκος πρόεδρος και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα χρηματιστήρια από το πρωί της Δευτέρας.

Χωρίς να μπορέσει να προβάλλει καμία αντίσταση έναντι του αμερικανικού δολαρίου η λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 8,027 λίρες για ένα δολάριο ΗΠΑ και την πτώση να φτάνει το 0,84%.

Η λίρα έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες 38% σε σχέση με το αμερικάνικο νόμισμα ενώ η πτώση της είναι ακόμα πιο δραματική έναντι του ευρώ και αγγίζει το 48%.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν είναι πολλά, σε Συρία, Λιβύη, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κύπρο ενώ παράλληλα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κωνσταντινούπολη φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ.

Η πτώση του εθνικού νομίσματος είναι κάτι που έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο και η φτωχοποίηση του λαού της Τουρκίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ