Επιμένει ο Dr Ιωαννίδης: Το διαφορετικό νούμερο που δίνει για την πραγματική θνητότητα του covid

Επιμένει ο Dr Ιωαννίδης: Το διαφορετικό νούμερο που δίνει για την πραγματική θνητότητα του covid

Η εκτίμηση του καθηγητή για τη στρατηγική των χωρών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Κίνα, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ανέβαζαν τη θνητότητα από κορωνοϊό στο 3,4%, καθώς δεν είχε γίνει ακόμη αντιληπτό πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Αργότερα, νεότερα μοντέλα εκτίμησαν τη θνητότητα γύρω στο 1%.

Με τις παρούσες όμως έρευνες και τα δεδομένα μηνών φαίνεται ότι το νούμερο αυτό είναι αρκετά μικρότερο. Η νέα μελέτη του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του ΠΟΥ και συνθέτει δεδομένα από 82 μελέτες σχετικά με τη θνητότητα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη η εκτίμηση για την διάμεση θνητότητα είναι 0,23% στο γενικό πληθυσμό και 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι 1.000 ανθρώπους στον κόσμο που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, πεθαίνουν περίπου οι δύο, ενώ στους ανθρώπους έως 70 ετών η αναλογία είναι πολύ μικρότερη, περίπου τέσσερις θάνατοι ανά 10.000 κρούσματα.

Ο ίδιος ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η πραγματική μέση θνητότητα της Covid-19 στις περισσότερες χώρες πιθανότατα είναι κάτω του 0,20% και για μία ακόμη φορά είναι εναντίον μιας επανάληψης των μέτρων lockdown στις διάφορες χώρες. Ο Γ. Ιωαννίδης βασίζεται κυρίως σε μελέτες ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (seroprevalence studies), που έγιναν έως το Σεπτέμβριο σε ομάδες από όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.