Δυστυχώς, όλοι έπεσαν έξω...
Τα πράγματα με τον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι, πλέον, ξεκάθαρα και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί: το γεγονός πως στο πρώτο κύμα τα (πολύ σκληρά, μα αναγκαία) μέτρα απέδωσαν, ανήκει πια στο παρελθόν.
Πλέον βρισκόμαστε στη δίνη του δεύτερου κύματος, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή σημαντική αύξηση παρατηρείται και στους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στους θανάτους.
Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των λοιμωξιολόγων, δουλεύει πάνω στον τρόπο και τα μέτρα που θα παρθούν προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα, όμως μέχρι στιγμής φαίνεται πως η κατάσταση δε βελτιώνεται.
Μπορεί, λοιπόν, να ακούγεται ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown όπως τον Μάρτιο, όμως οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες.
Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2000 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Το ΑΠΘ σε παλαιότερη έρευνά του προέβλεπε 200-260 τον Οκτώβρη και 410 τον Νοέμβρη- αριθμούς, δηλαδή, που τους έχουμε περάσει προ πολλού.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό με αυτούς τους ρυθμούς (των 500 κρουσμάτων τη μέρα στα μέσα Οκτώβρη, με τις θερμοκρασίες ακόμα αρκετά υψηλές), το μοντέλο «δίνει» 3000-4000 κρούσματα τη μέρα εκεί γύρω στα Χριστούγεννα.
Κάτι που, όπως είναι λογικό, θα γονατίσει το σύστημα υγείας και θα βάλει πολύ δύσκολα σε όλους μας.
Προκειμένου ν’ αποφευχθεί κάτι τέτοιο, δυστυχώς, η γενική καραντίνα μοιάζει επιβεβλημένη κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα.
Μακάρι, φυσικά, να κάνουμε λάθος…