Μέρκελ και Γαλλία κατά Σουλτάνου: Τελεσίγραφο και ανοιχτές απειλές

«Ετοιμάζει θερμό επεισόδιο και εισβολή σε νησιά»: Κόκκινος συναγερμός μετά την ανάρτηση για τον Ερντογάν

Γερμανία και Γαλλία πήραν θέση.

Mία εβδομάδα περιθώριο άφησαν στην Τουρκία οι εκπρόσωποι Γερμανίας και Γαλλίας που κλήθηκαν να απαντήσουν στις νέες προκλητικές κινήσεις της γειτονικής χώρας και του Ερντογάν, οι οποίοι αγνόησαν τις προσπάθειες της συνόδου κορυφής της 2ας Οκτωβρίου που είχε στόχο να σταματήσει η Τουρκία τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι θα περιμένουν μόνο μία εβδομάδα να αλλάξει στάση η Τουρκία πριν αποφασίσει η ΕΕ τι κινήσεις θα κάνει για να εφαρμόσει κυρώσεις στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη τη στάση των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ίδιο και πιο αυστυρό ύφος και η απάντηση του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος παρίστατο σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό και Πολωνό ομόλογό του. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας  ενώ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα διστάσει σε καμία περίπτωση να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποδώσει τον διάλογο.

Επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της στο να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, προσθέτοντας πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Έδωσε και ο ίδιος τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στην Τουρκία για να μπει σε διάλογο και να σταματήσει την προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.