Και όμως η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν τελείωσε ακόμα

Χρυσή Αυγή: Πώς ο νέος ποινικός κώδικας επιτρέπει στους καταδικασθέντες να είναι ξανά υποψήφιοι
Τι ζητούν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων.

Όσοι πίστευαν ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής τελεσιδίκησε και ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των ποινών των μελών της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να αναθεωρήσουν γιατί όπως φαίνεται θα υπάρξει συνέχεια και μάλιστα από την πλευρά των θυμάτων.

Οι συνήγοροι των Αιγυπτίων ψαράδων, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, τόνισαν ότι «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα».

Σε δηλώσεις του στο Open ο συνήγορος πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κος Παπαδάκης, υποστήριξε ότι θα κατατεθεί έφεση για να δικαστεί από την αρχή η υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων για μεγαλύτερες ποινές.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων των Αιγύπτιων ψαράδων αναφέρει αναλυτικά:

«Επισημαίναμε από τις 7/10/2020 ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, αλλά η δίκη δεν τελείωσε ακόμα. Και ότι οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα. Το κύριο ζήτημα μετά την καταδίκη είναι η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης.

Οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης).
Οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021.
Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά) και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις.
Για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης).
Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (ήδη με τη διατύπωση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας) κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη.
Αθήνα, 15/10/2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version