Νέο «χτύπημα» για τον Ερντογάν: Βουλιάζει η τουρκική λίρα

Μαύρη λίστα: Οι «ανυπότακτοι» Έλληνες που τρέμει ο Ερντογάν

Σε δύσκολη θέση ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου η Τουρκία έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της στον Αζερμπαϊτζάν.

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε δοκιμαστικές βολές του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και να ανοίξει τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο έχει φέρει συνέπειες στην ισοτιμία της λίρας. Στο επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο κινείται η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού καθώς οι σχέσεις με την Ε.Ε και τις ΗΠΑ επιδεινώνονται.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες άνω του 0,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να βρίσκεται στις 7,92 λίρες/δολάριο που είναι νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 24,5% από την αρχή του έτους.

Στο μεταξύ, το τουρκικό δημόσιο προχώρησε την Τρίτη στην πρώτη έκδοση ομολόγων από τον Φεβρουάριο πληρώνοντας premium άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων για να αντλήσει συνολικά 2,5 δις. δολάρια από τις αγορές με επιτόκιο 6,4%.

Πρέπει να πούμε ότι η τουρκική οικονομία είναι σε οριακό σημείο. Ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα με τον κορωνοϊό να έχει χειροτερέψει τις συνθήκες. Κάπως έτσι έμπειροι αναλυτές θεωρούν ότι δύσκολα η Τουρκία θα αποφύγει την βοήθεια του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.