Η αλλαγή λίγο πριν τις εκλογές του 2019.
Το τριμελές εφετείο αποφάσισε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Οι πρώην βουλευτές της και τα σημαίνοντα στελέχη της κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Επρόκειτο για μία ιστορική απόφαση που βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το εφετείο.
Ωστόσο παρά την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος, οι πρώην βουλευτές του θα μπορούν να είναι πάλι υποψήφιοι. Οι αρχές στον ποινικό κώδικα που έγιναν το 2019 πριν από τις εθνικές εκλογές δεν προβλέπουν στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς και οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να διατηρήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα αν η Χρυσή Αυγή είχε μπει τελικά στην Βουλή.
Η προβλεπόμενη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, ήταν 10 εως 20 έτη. Μάλιστα τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.
Η ποινή περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη, με τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.
Βέβαιως πρέπει να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Ιωάννης Λαγός είναι ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει άρθρο που προβλέπει έκπτωση από δημόσιο αξίωμα αν η πράξη για την οποία έχει καταδικασθεί συνιστά παράβαση των καθηκόντων του.
Σε περίπτωση που αυτό δεν ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία για την άρση της ασυλίας του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.