Αν τελικά εφαρμοστεί
Η χώρα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της με τον αόρατο εχθρό και ο πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία η εξάπλωση του ιού που αν δεν αναχαιτιστεί θα γονατίσει το ΕΣΥ και απ’ την άλλη η ανάγκη να μείνει όρθια η οικονομία και οι άνθρωποι της αγοράς.
Τον τελευταίο καιρό οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου υγείας είναι πολλές, καθώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πριν φτάσουμε στο lockdown.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης όμως υπάρχει και μια πιο δραστική πρόταση των γιατρών του Ευαγγελισμού, η οποία αν τελικά εφαρμοστεί θα θέσει την πανδημία υπό έλεγχο, όμως σίγουρα θα προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις.
Πρόκειται για την λογική του ακορντεόν με συνεχή ανοίγματα και κλεισίματα της οικονομίας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των κρουσμάτων.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η πρόταση όπως την αποκάλυψε ο Βηματοδότης:
Ποιοι θέλουν 15ήμερα lockdowns εφόσον…
Πάντως αν δεν ανασχεθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ήδη διακεκριμένοι νοσοκομειακοί γιατροί του «Ευαγγελισμού» συζητούν την ανάγκη εφαρμογής 15ήμερων lockdowns συνοδευόμενων από 45ήμερα ανοίγματα, μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Αυτή η εκδοχή διαδοχικών κλειδωμάτων και ανοιγμάτων έχει εφαρμοστεί και αλλού και συζητείται ευρέως στους κύκλους των νοσοκομείων που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει σε αυτούς τέτοια πρόταση. Την καταθέτουμε παρά ταύτα επειδή όλα δείχνουν ότι η πανδημία είναι μπροστά μας και τίποτε δεν δηλώνει πως θα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια ή φάρμακα πριν από την άνοιξη του 2021. Ιατρικές πηγές επιπλέον μας διευκρινίζουν ότι ένα δεύτερο lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των κρουσμάτων.
Τα μέτρα και τα σταθμά λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι συγκεκριμένα. Αν φθάσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως ή οι διασωληνωμένοι προσεγγίσουν τους 300, τότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα νέο «κλείδωμα». Για να μη συμβεί, μάσκες παντού, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις.