Τι περιμένει η Ελλάδα για να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία

Φωτό-ντοκουμέντο: Η στιγμή που η φρεγάτα Λήμνος βγάζει νοκ άουτ το Kemal Reis (Pic)

Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το καλοκαίρι. Οι δύο χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμμάχους όλο το τελευταίο διάστημα και έχουν κάποια βήμα για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει τονίσει η ελληνική πλευρά πολλάκις, περιμένει τις ενέργειες της Τουρκίας που θα δείχνουν την πραγματική επιθυμία της γειτονικής χώρας για έναρξη του διαλόγου. «Δεν είμαστε αφελείς» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας για την απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά θέλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις.

Η γειτονική χώρα θέλει να συζητήσουν οι δύο πλευρές μόνο για το ζήτημα των θαλασσών ζωνών αντί γία ευρεία ατζέντα. Όπως αναφέρει το newsit.gr η Αθήνα βάζει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση την έμπρακτη αποκλιμάκωση, γίνεται σαφές πως η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας δεν αποτελεί από μόνη της συνθήκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας είναι αντιφατικές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η ηρεμία και η εμπιστοσύνη πριν από το επόμενο βήμα, το οποίο είναι η επανάληψη του διαλόγου. Να υπάρξει, δηλαδή, «συνέχεια και συνέπεια» στις κινήσεις της Τουρκίας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.