Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Οξφόρδης – Γιατί «πάγωσαν» οι δοκιμές

Κορωνοϊός: Η ελπίδα έρχεται από την Κίνα

Τι δηλώνει ο ΠΟΥ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca που αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν το πρώτο που πέρασε με επιτυχία το δεύτερο στάδιο δοκιμών. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού διακόπηκαν.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες κάποιος από τους εθελοντές ανέπτυξε κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση. Οι «New York Times» μάλιστα αναφέρουν ότι το πρόβλημα που παρουσίασε ο συγκεκριμένος εθελοντής ήταν εγκάρσια μυελίτιδα.

Πρόκειται για φλεγμονή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και είναι πιθανό να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις. Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένα από πολλά που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό και που περιμένει όλος ο πλανήτης. Μην ξεχνάμε ότι οι νεκροί από τον φονικό ιό έχουν ξεπεράσει τις 900 χιλιάδες.

«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν. «Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.

Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει τοποθετηθεί ευθέως για την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου.

«Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Αυτές πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε για την διακοπή ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μία άλλη οπτική έδωσε ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής χαρακτήρισε τη διακοπή καλό νέο αφου όλα γίνονται όπως πρέπει. «Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να “πηδήσουμε” μερικά κομμάτια της μελέτης και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.