Άχαστα, τελευταίας γενιάς: Τα υπερόπλα της Γαλλίας που δείχνουν στον Ερντογάν ότι ο Μακρόν δεν μπλοφάρει

Άχαστα, τελευταίας γενιάς: Τα υπερόπλα της Γαλλίας που δείχνουν στον Ερντογάν ότι ο Μακρόν δεν μπλοφάρει

Η Κύπρος άνοιξε τις πόρτες της στα γαλλικά υπερόπλα.

Οι συνεχείς προκλητικές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με παράνομες NAVTEX και στρατιωτική πίεση στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, ως μέλη της ΕΕ.

Σήμερα προχώρησε σε ακόμα μία, παραπάνω από συμβολική κίνηση, καθώς γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale εμφανίστηκαν να κινούνται στην πίστα του αεροδρομίου της Πάφου. Λίγες ημέρες πριν, όπως αναφέρουν κυπριακά Μέσα, Γάλλοι τεχνοκράτες του γαλλικού στρατού επισκέφτηκαν τα Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού με σκοπό την εξέταση των υποδομών υποδοχής γαλλικών πλοίων.

Τα αεροσκάφη αυτά θα εκτελέσουν πτήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία θα συμμετέχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Η επίδειξη δύναμης της γαλλικής αεροπορίας ήταν και μία κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης προς την Κύπρο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας:

«Η προσγείωση Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο άσκησης που διεξάγεται από την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η προσωρινή ή μόνιμη παρουσία τέτοιου τύπου αεροσκαφών στο νησί αντίκειται στις συνθήκες του 1960», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι δε θα φοβηθεί να παραβιάσει και να «σκίσει» παλιές συνθήκες για το συμφέρον της Τουρκίας.

Άχαστα, τελευταίας γενιάς: Τα υπερόπλα της Γαλλίας που δείχνουν στον Ερντογάν ότι ο Μακρόν δεν μπλοφάρει

Το Rafale είναι Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.