Και άλλη σφαλιάρα: Ο Σουλτάνος οδηγεί την οικονομία της Τουρκίας στον γκρεμό

Έπρεπε να γίνει καιρό: Έκοψαν το «βήχα» στον Ερντογάν...

Η αγορά τρέμει και η λίρα πέφτει.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όταν ξεκίνησε να εκδίδει Navtex με σκοπό τις έρευνες και τη διεκδίκηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου.

Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε αρνητικές τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας λόγω των γεωπολιτικών της κινδύνων και μιας πιθανής σύρραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια.

Η λίγα συνέχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου και πλησίασε το αρνητικό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα όχι μόνο δε βοήθησαν αλλά σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου υπήρξε νέα υποχώρηση κατά 0,2%.

Από την αρχή του χρόνου η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου και η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τουρκική κεντρική τράπεζα προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα μειώνοντας το κόστος δανεισμού. Αυτό έφερε έκρηξη του δανεισμού από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η πολιτική που επέλεξε ο Ερντογάν με τις συνεχείς εντάσεις στη Μεσόγειο δεν αποδίδει στην οικονομία και η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος προέρχεται των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή λόγω των στρατιωτικών κινήσεων του Τούρκου προέδρου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.