Δισεκατομμύρια κρούσματα, εκατομμύρια νεκροί: Η πιο σοκαριστική πρόβλεψη Έλληνα καθηγητή για τον ιό

Αντίδραση-εξπρές: Έτσι «απαντάει» η Ελλάδα στον κορωνοϊό (pic)

Η πανδημία και τα μυθικά νούμερα κρουσμάτων

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Γέηλ Νίκολας Χρηστάκης, ειδικός σε θέματα κοινωνιών, δικτύων και επιδημιολογίας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον Economist κάνει ίσως την πιο δυστοπική πρόβλεψη για την εξέλιξη του ιού σε παγκόσμια κλίμακα και τα νούμερα των προβλέψεών του τρομάζουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

Η εκτίμηση του καθηγητή για τον covid-19 έρχεται βάση μελέτης του ιού αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων στην περίοδο του τελευταίου εξαμήνου της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κο Χρηστάκη τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 3 δισεκατομμύρια περίπου κρούσματα.

Η εκτίμηση του καθηγητή συνεχίζει και στον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού που θα είναι εκατομμύρια. «Τα διακριτά χαρακτηριστικά του ιού πίσω από την πανδημία Covid-19 σημαίνουν ότι αναπόδραστα θα μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, προτού η πανδημία ολοκληρώσει την πορεία της», τονίζει ο καθηγητής πριν προβεί σε σύγκριση με προηγούμενους θανατογόνους ιούς.

Η θνητότητα του SARS-CoV-1 ήταν περίπου 11%, δεκαπλάσια σχεδόν από αυτή SARS-CoV-2 που εκτιμάται στο 0,5% έως 1,2%. Παρόλα αυτά αυτό το μεγάλο ποσοστό βοήθησε στη μείωση της εξάπλωσής του κρατώντας χαμηλά τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως.

Ο Έμπολα μπορεί να έχει θνητότητα μέχρι και 90% όμως ποτέ δεν ξέφυγε από την Αφρική. Ο νέος όμως ιός έχει τουλάχιστον 50% των ασθενών του ασυμπτωματικούς ή με ελαφρά συμπτώματα που θυμίζουν κρύωμα. Μέχρι να γίνει αντιληπτός έχει ήδη μεταδοθεί σε άλλα άτομα πριν ο αρχικός ασθενής πάρει στα σοβαρά την ασθένειά του.

Δισεκατομμύρια κρούσματα, εκατομμύρια νεκροί: Η πιο σοκαριστική πρόβλεψη Έλληνα καθηγητή για τον ιό

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.