«Χτύπημα» Γαλλίας στον Σουλτάνο: 3 πολεμικά αεροσκάφη Rafale στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»

Η Γαλλία βάζει ξανά πλάτη.
Ένα βήμα πριν το ατύχημα: Παραλίγο θερμό επεισόδιο προχθές

Ξεπέρασε κάθε όριο ξανά η τουρκική προκλητικότητα. Η γειτονική χώρα εξέδωσε τη Δευτέρα νέα Navtex ενώ το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας για «σεισμολογικές έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πέρασε από την κυπριακή ΑΟΖ προτού καταλήξει εντός της ελληνικής, χωρίς ακόμη να ξεκινήσει έρευνες. Το ελληνικό ναυτικό παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του.

Οι Γάλλοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive τρία πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Πρόκειται για δύο μαχητικά Rafale και μεταγωγικό C-180.

Τα τρία αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση της Πάφου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα αναχωρήσουν για άγνωστο προορισμό. Η παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων επιβεβαιώνει ουσιαστικά την συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά και ένα μήνυμα στην Άγκυρα που κλιμακώνει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο. Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση τις επόμενες ημέρες, όπου θα εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες εντός και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ