Η μοιραία παράλειψη που τίναξε στον αέρα τη Βηρυτό

Η μοιραία παράλειψη που τίναξε στον αέρα τη Βηρυτό

Έξι χρόνια παρέμενε στο λιμάνι το πλοίο - βόμβα.

Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού. Το βράδυ της Τρίτης δύο διαδοχικές εκρήξεις συντάραξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου και συγκλόνισαν τον κόσμο.

Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές μέχρι και στην Κύπρο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκρήξεων εκτονώθηκε στη θάλασσα ενώ ισοπεδώθηκαν τα πάντα σε ακτίνα επτά χιλιομέτρων από το λιμάνι της Βηρυτού.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία υπεύθυνο για τον όλεθρο είναι ένα πλοίο που μετέφερε νιτρικό αμμώνιο. Περίπου 2.750 τόνοι ήταν αποθηκευμένοι στο μοιραίο πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι από το 2014.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εγκληματική αμέλεια των αξιωματούχων που οδήγησε στην καταστροφή. Όπως σημειώνεται, παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις για απομάκρυνση του μοιραίου πλοίου, εκείνο παρέμενε στη θέση του με μοιραία αποτελέσματα.

Άγνωστος αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της πόλης έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη, την αποθήκευση και την ασφάλεια του εύφλεκτου υλικού από το 2014, οπότε το μοιραίο πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Βηρυτού.

O στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να καθοριστούν τυχόν ευθύνες, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό 137 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ πάνω από 5000 είναι οι τραυματίες.

Υπολογίζεται ότι 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.