Δεν μπορεί να κρυφτεί: Ο εφιάλτης του Ερντογάν ίσως φέρει το τέλος του

H πολιτική του έφερε το νόμισμα στα ιστορικά χαμηλά.
Δεν μπορεί να κρυφτεί: Ο εφιάλτης του Ερντογάν ίσως φέρει το τέλος του

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η τουρκική λίρα, μετά τη μεγάλη πτώσης τους και θυμίζει το 2018 όταν το τουρκικό νόμισμα κατέρρευσε πάλι περίπου την ίδια περίοδο, με τον εφιάλτη να επανέρχεται για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τεράστια συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5% φέτος προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως επακόλουθο της κρίσης που έφερε και στην τουρκική οικονομία η θύελλα του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή τουρκικά δημοσιεύματα γράφουν για αποθεματικά 31 δις σε συναλλαγματικά αποθέματα όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Με τον ρυθμό μείωσεις των αποθεμάτων αυτό το καλοκαίρι και με τη λίρα να υποχωρεί διαρκώς, η τουρκική κεντρική τράπεζα θα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματά της, τα οποία προέρχονται από δανεισμό, στα τέλη του φετινού καλοκαιριού, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Ερντογάν έχει να αποπληρώσει ένα τεράστιο χρέος σε δάνεια που συμφωνήθηκαν με το τουρκικό νόμισμα ακόμα ισχυρό. Οίκοι προβλέπουν ότι ο έλλειμμα στον τουρκικό προϋπολογισμό θα φθάσει στο επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.

Και όλες αυτές οι συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρες η τουρκική προκλητικότητα, η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν σε πολλά μέτωπα, κυρίως με τις γειτονικές του χώρες, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το σχέδιο ανάκαμψης του νομίσματος, φέρνοντας τον «Σουλτάνο» όμηρο των δικών του αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ