Με Ελλάδα και Κύπρο στη Μεσόγειο: Ο ανέλπιστος πολεμικός γίγαντας που κόβει τη φόρα στον «ανεξέλεγκτο Ερντογάν»

Μαύρη λίστα: Οι «ανυπότακτοι» Έλληνες που τρέμει ο Ερντογάν

Κίνηση-έκπληξη; Ίσως όχι και τόσο...

Η κατάσταση είναι, πια, γνωστή σε όλους- και το ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας στην περιοχή της Μεσογείου είναι πεντακάθαρο: ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν… Σουλτάνος και η χώρα του συνεχίζει τις προκλήσεις μέσα στο 2020, με αποκορύφωμα φυσικά τα όσα κάνει στο Καστελόριζο (ή, ακριβέστερα, τα όσα απειλεί να κάνει).

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να είναι «ανεξέλεγκτος», καθώς δεν ακούει ούτε τις συστάσεις της Μέρκελ ούτε (τις χλιαρές, είναι η αλήθεια) του Τραμπ ούτε θεωρούν πως μπορεί να τον συνεφέρει ακόμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, η λέξη-κλειδί στην παραπάνω πρόταση είναι το «φέρεται»: οι γείτονές μας πήραν μια γεύση του τι μπορεί να κάνει η Γαλλία, με το σφυροκόπημα από τον Μακρόν να είναι ανηλεές.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την Άγκυρα (και, εξυπακούεται, καλύτερα για την Ελλάδα) και τη φέρνουν σε θέση υπόλογου σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, μιας και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Αίγυπτος καταλαβαίνουν πως μια ενδεχόμενη ισχυροποίηση της Τουρκίας στα ζητήματα της Μεσογείου τα πράγματα μπορεί να πάρουν πολύ «σκοτεινά» μονοπάτια.

Όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά στην παρούσα φάση είναι το «ξύπνημα» του Ισραήλ, που είναι έτοιμο να παίξει καθοριστικό ρόλο, μιας και εκφράζεται η αίσθηση πως θέλει να στηρίξει τους παραδοσιακούς της συμμάχους στην περιοχή (Ελλάδα και Κύπρο, δηλαδή, με τις οποίες οι σχέσεις τους έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες) και να… τραβήξει το αυτί στην Τουρκία.

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι Ιερουσαλήμ και Άγκυρα βρίσκονται στα χειρότερά τους. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, άλλωστε, ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τον (μέχρι πρότινος μεγάλο αντίπαλό του εντός των τειχών) στρατηγό Μπένι Γκαντς σε ρόλο υπουργού Εθνικής Άμυνας και «εναλλασσόμενου πρωθυπουργού» να τον στηρίζει.

Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κανείς πως αν μια ακόμα ισχυρότατο στρατό (το Ισραήλ, που βρίσκεται συνήθως μεταξύ 15ης και 18ης θέσης παγκοσμίως σε ισχύ) ταχθεί, όπως φαίνεται, απερίφραστα στο πλευρό της Ελλάδας, τότε τα πράγματα ζορίσουν πολύ για τον Σουλτάνο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα συνετιστεί άμεσα, όμως είναι δεδομένο πως πλέον ζυγίζει δυο και τρεις φορές τα πράγματα…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.