Δίνει απαντήσεις για όλα.
Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού -κόντρα στις προβλέψεις- αυξάνονται συνεχώς, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και πρώην Πρύτανης, Κώστας Γουργουλιάνης, ανοίγει τα χαρτιά του και αναλύει όσα θέλουμε να γνωρίζουμε με τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό.
Σε συνέντευξή του στον Πάνο Γαρουφαλιά, μιλά για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης και τον λόγο που διαφωνεί κάθετα με την καθημερινή ανακοίνωση νέων κρουσμάτων, ενώ προχωρά και σε μία πολύ ανησυχητική δήλωση σχετικά με όσα θα συμβούν τον χειμώνα.
«Καταρχήν αυτό που πρέπει κανείς να πει με βεβαιότητα είναι πως το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει κάποιες σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μπορεί να χρειαστεί μαζί με τη λήψη η χρήση παρακεταμόλης. Πρέπει όμως να πούμε ότι και οι ίδιοι έχουν επιφυλάξεις. Το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα και αυξάνει και τα τ-λεμφοκύτταρα. Ουσιαστικά κινητοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτό που δεν ξέρουμε με μεγάλη ασφάλεια είναι ότι αν αυτά τα αντισώματα θα «σκοτώσουν» τον ιό. Αυτό δεν το ξέρουμε…», λέει και συνεχίζει:
«Για να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο πρέπει να μάθουμε τελικά πόσοι πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Αυτή τη στιγμή συζητάμε ότι ενδέχεται να πεθαίνουν τρεις στους χίλιους και αυτοί είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να διαλέξουμε την ομάδα αυτών που θα εμβολιαστούν. Δεν μπορεί να εμβολιάσουμε 1.000 ανθρώπους για να γλυτώσουμε τρεις θανάτους πάνω από 70 ετών. Είναι σίγουρα το κόστος. Είναι σημαντικό να διαλέξουμε την ομάδα που θα εμβολιάσουμε. Για παράδειγμα στο μηνιγγιτιδόκοκκο που κάνουμε στα παιδιά έχουμε λιγότερους θανάτους, αλλά έχουμε σε νέους ανθρώπους. Άρα αξίζει να κάνεις στους νέους ανθρώπους το εμβόλιο».
Ο Καθηγητής, υποστηρίζει παράλληλα πως θα πρέπει να μάθουμε να… χορεύουμε στους ρυθμούς του κορωνοϊού με ή χωρίς εμβόλιο:
«Το μήνυμα είναι ότι ανεξαρτήτως του εμβολίου –που ακόμη κατά τη γνώμη είμαστε μακριά- θα ‘χορέψουμε’ με τον κορωνοϊό. Θα πάρουμε τα μέτρα και θα περάσουμε έτσι για κάποιο μεγάλο διάστημα. Θα βρίσκουμε κάποια περιστατικά κορωνοϊού. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουμε τις πύλες. Αυτό λέγεται ‘χορός’ με τον κορωνοϊό».
Όσο για την καθημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων; Θεωρεί πως είναι τεράστιο λάθος.
«Εγώ έχω μια αιρετική άποψη. Δεν πρέπει να ανακοινώνονται τα κρούσματα κάθε ημέρα. Είναι κάτι που είπαν και οι ξενοδόχοι. Για παράδειγμα την περασμένη Δευτέρα είχαμε 11 κρούσματα, αλλά αν δούμε στη σελίδα του ΕΟΔΥ έκαναν εκείνη την ημέρα λίγο περισσότερους από 1.000 ελέγχους. Την προηγούμενη ημέρα που είχαμε 38 κρούσματα είχαν κάνει περίπου 5.000 ελέγχους. Έχει νόημα να ανακοινώσεις κρούσματα χωρίς να λες πόσους ελέγχους έκανες;
Τι νόημα έχει να ανακοινώνονται καθημερινά. Είτε με την μία περίπτωση, είτε με την άλλη βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα καθησυχασμού, αλλά και πανικού με αυτή την κατάσταση. Αν δεν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ, αν δεν έχουμε βαριά νόσο, γιατί να μας απασχολεί μια λοίμωξη η οποία καταγράφει κρούσματα αλλά είναι ασυμπτωματικά και δεν κάνουν βαριά συμπτώματα;».