Καστελόριζο: Η σημαδιακή ημερομηνία απόπλου του Oruc Reis

Καστελόριζο: Η σημαδιακή ημερομηνία απόπλου του Oruc Reis

Πώς συνδέεται με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία το μεσημέρι της Τρίτη. Η γειτονική χώρα έδωσε εντολή για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η Navtex έχε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου. Η ενέργεια αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας. Με διάβημα το βράδυ της Τρίτης αλλά και έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ελληνική πλευρά έδειξε τη δυσαρέσκειά της.

Πρέπει να πούμε ότι ο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας. Τις τελευταίες ώρες δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκεται στη Navtex και είναι κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως φαίνεται όμως δε θα αργήσει η ώρα να αποπλεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να βγάλει το ωκεανογραφικό για έρευνες την Παρασκευή 24 Ιουλίου, σε 24 ώρες από σήμερα.

Η επιλογή όπως φαίνεται δεν είναι τυχαία. Για αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η προσευχή στην Αγία Σοφία που θα λειτουργήσει πλέον ως τζαμί μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον Ερντογάν.

Ακόμη στις 24 Ιουλίου είναι η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που αμφισβητούν ευθέως οι Τούρκοι. Η συγκεκριμένη συνθήκη όμως αποτελεί και τη «σφραγίδα» του κεμαλικού κράτους το οποίο ο Ερντογάν θέλει να αντικαταστήσει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.