Μετά την ανοσία της αγέλης: Το νέο μέτρο της Σουηδίας που συζητά όλος ο πλανήτης

Μετά τον κορωνοϊό η ύφεση: Το σουηδικό μοντέλο απέτυχε σε όλα

Η Σουηδία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.

Στο επίκεντρο κριτικής βρέθηκαν οι Αρχές στη Σουηδία για τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Σουηδοί επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε lockdown προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομία της χώρας σε καλά επίπεδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 80 χιλιάδες ενώ οι θάνατοι φτάνουν τις 6 χιλιάδες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πλήθος αρνητικής κριτικής για τους Σουηδούς με την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι Σουηδοί όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς την πανδημία αλλά και τα νέα για την οικονομία της χώρας δεν είναι τα καλύτερα. Οι δείκτες είναι μεν θετικοί ωστόσο η πλειοψηφία των οικονομολόγων βλέπει ύφεση στη χώρα για τους επόμενους μήνες.

Η Σουηδία όμως βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αυτή τη φορά για οδηγία που δόθηκε σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας η ιχνηλάτιση θα γίνεται από τους ίδιους του φορείς του ιού.

Πρόκειται για οδηγία που έρχεται σε αντίθεση απ’ αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα. Μια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι πολύ καλύτερο οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτισης που έχουν σήμερα αυτήν την ευθύνη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός, όμως αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο αυξανόταν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.