Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα δείγματα από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το εμβόλιο δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.
Η δοκιμή έγινε σε πάνω από χίλιους ανθρώπους. Επικεφαλής της ομάδας έρευνας για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ που άκουσε για πρώτη φορά για περιστατικά πνευμονίας στην Κίνα μετά την Πρωτοχρονιά, χωρίς όμως να ξέρει την ταχύτητα εξάπλωσης.
Ο νέος κορωνοϊός ήταν άλλωστε κάτι εντελώς καινούργιο ακόμη και για τους επιστήμονες όλου του πλανήτη. Μόλις οι Κινέζοι επιστήμονες αποκάλυψαν την γενετική αλληλουχία του νέου κορωνοϊού η Γκίλμπερτ και η ομάδα της ρίχτηκαν στη δουλειά.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει δικές του εγκαταστάσεις εμβολίων, πράγμα ασυνήθιστο για πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αυτό πρόσφερε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ομάδα της Γκίλμπερτ.
Μέσα στον Φεβρουάριο η Γκίλμπερτ και η ομάδα της ξεκίνησαν τις δοκιμές σε ποντίκια. Έτσι επιτάχυναν τη διαδικασία που κανονικά παίρνει μήνες ενώ ταυτόχρονα έγιναν αρκετά βήματα προόδου στο κομμάτι της έρευνας.
Όπως είχε τονίσει τότε η επικεφαλής επιστήμονας, στόχος δεν είναι να ανακαλύψει ένα εμβόλιο που θα γιατρεύει τον ιό αλλά να εμποδίζει την ανάπτυξή του που οδηγεί ανθρώπους στο νοσοκομείο και τελικά τον θάνατο.
Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και ερευνών στις 4 Μαΐου η Γκίλμπερτ και η ομάδα της έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Γκίλμπερτ δηλώνει αισιόδοξη και υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει 80% πιθανότητα να είναι αποτελεσματικό και να εμποδίζει τον ιό να αναπτυχθεί σε ανθρώπους που εκτέθηκαν σε αυτόν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γκίλμπερτ και η ομάδα της έκαναν ένα μικρό θαύμα αφού ολοκλήρωσαν μία διαδικασία που απαιτεί χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες.