Το πρώτο ασφαλές εμβόλιο για τον κορωνοϊό από τα εργαστήρια της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: Το πολύ κακό σενάριο για την Ελλάδα που τρομάζει

Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του covid-19;

Οι πρώτες δοκιμές του νέου εμβολίου, που αναπτύχθηκε σε εργαστήρια της Οξφόρδης, σε 1.077 ανθρώπους έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα των εθελοντών που μπορούν να καταπολεμήσουν τον covid-19, μεταδίδει το BBC σε έκτακτο άρθρο του πριν λίγη ώρα.

Παρότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα και αναμένονται οι δοκιμές σε μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων, το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Το εμβόλιο με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 αναπτύχθηκε σε αστραπιαίους ρυθμούς και προέρχεται από γενετικά επεξεργασμένο ιό που προκαλεί το απλό κρύωμα στους χιμπατζήδες.

Έχει προσαρμοστεί ώστε να προκαλεί ιώσεις στον άνθρωπο που να είναι πιο κοντά σε αυτές του κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο το εμβόλιο προσομοιάζει σε όσα προκαλεί ο κορωνοϊός και έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να μαθαίνει πώς να επιτίθεται στον ιό.

Οι μέχρι τώρα παρενέργειες του εμβολίου δε δείχνουν να είναι σοβαρές ή επικίνδυνες για το ανθρώπινο σώμα, παρόλα αυτά το 70% των ανθρώπων που τους χορηγήθηκε ανέβασαν πυρετό ή είχαν πονοκεφάλους, με τους ερευνητές να εξηγούν ότι οι παρενέργειες είναι ελεγχόμενες με αντιπυρετικά (παρακεταμόλη).

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.