Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα ύποπτα συμπτώματα

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τα κουνούπια; Η απάντηση του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα

Τι αναφέρει νέα μελέτη της «Guardian».

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους όλο και περισσότερα στοιχεία που θα βοηθήσει σε τυχόν ίαση του ιού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian» μία νέα μελέτη έρχεται για να χωρίσει τα συμπτώματα σε έξι νέες κατηγορίες.

Αυτά μπορεί να αποτελέσουν μία καλή βάση για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε νοσοκομειακή και αναπνευστική υποστήριξη.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται κυρίως συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως επίμονος βήχας, με μυϊκό πόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 1,5% των ασθενών σε αυτήν την ομάδα χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη. Αυτή ήταν η πιο κοινή ομάδα συμπτωμάτων.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι και πάλι συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα παραλείψεων γευμάτων και πυρετός. Σε αυτή την κατηγορία συμπτωμάτων το 4,4% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη ενώ το 17,5% να πηγαίνει μία ή περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια. Το 3,7% των ασθενών αυτής της ομάδας χρειάστηκε αργότερα αναπνευστική υποστήριξη, ωστόσο σχεδόν το 24% πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Στην τέταρτη κατηγορία είναι τα πρώτα σημάδια σοβαρής κόπωσης, συνεχής πόνος στο στήθος και βήχας. Το 8,6% των ασθενών χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη με αυτά τα συμπτώματα.

Στην πέμπτη κατηγορία είναι η σύγχυση, παράλειψη γευμάτων και σοβαρή κόπωση. Το 9,9% ασθενών με αυτά τα συμπτώματα χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη.

Στην έκτη κατηγορία βρίσκεται η σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια που περιλαμβάνει πρώιμη έναρξη δύσπνοιας και πόνου στο στήθος, καθώς και σύγχυση, κόπωση και γαστρεντερικά συμπτώματα. Περίπου το 20% αυτής της ομάδας χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.