Αγία Σοφία: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Αγία Σοφία: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε την Παρασκευή το προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει τον εμβληματικό ναό σε τζαμί αντί για μουσείο που λειτουργούσε τόσο καιρό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος ακυρώθηκε ο νόμος του 1934 που μετέτρεπε τον ιστορικό ναό σε μουσείο.

Όπως είναι λογικό υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ήδη υπήρξε καταδίκη από την Unesco αλλά και όλους τους μεγάλους οργανισμούς παγκοσμίως. Αντίθετοι με την απόφαση του Τούρκου προέδρου είναι και οι ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από τους συνομιλητές του την επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς την Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με κάθε μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ζητήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναλυτικό κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει να σκληρύνει η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.