Tέλος εποχής: Γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία με απόφαση της Τουρκίας

Tέλος εποχής: Γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία με απόφαση της Τουρκίας

Το ΣτΕ της Τουρκίας υπέκυψε στον Ερντογάν.

Την ανατροπή και ακύρωση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας της κυβερνητικής απόφασης του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο μεταδίδουν όλα τα τουρκικά Mέσα, με το τουρκικό Πρακτορείο Ανατολή και το CNN Turk να αναφέρουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί το οικοδόμημα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πίεζε εδώ και πολύ καιρό προς αυτήν την κατεύθυνση παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις από την Εκπαιδευτική, Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλους φορείς αφού η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην μετατροπή του μηνμείου σε τζαμί είχαν αντιδράσει χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία όμως η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο στα σχέδια του Ερντογάν.

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο υπουργός οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα tweet προετοιμάζοντας τους φανατικούς υποστηρικτές της μετατροπής του μουσείου σε τζαμί για όσα θα ανακοινώνονταν, χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.