Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» με την Αγία Σοφία

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Ο τουρκικός τύπος προεξοφλεί την απόφαση.

Στις 2 Ιουλίου συνεδρίασε το τουρκικό ΣτΕ για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει για την τύχη της εκκλησίας μνημείο σε μία υπόθεση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει μη κυβερνητικές οργανώσεις για την ακύρωση της υπουργικής απόφαση του 1934. Με εκείνο τον νόμο η Αγία Σοφία μετατρεπόταν σε μουσείο, απόφαση που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Αν τελικά ο νόμος ακυρωθεί τότε η εκκλησία μνημείο θα λειτουργεί ως τζαμί.

Αυτό προεξοφλούν σήμερα οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες που αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ιστοσελίδας ethnos.gr οι περισσότερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες θεωρούν ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή. Αναφέρουν μάλιστα ότι η απόφαση θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Μόνο η αντιπολιτευτική «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι η διαδικασία αναμένεται να παραταθεί.

Η εφημερίδα επικαλείται νομικούς και σημειώνει ότι δεν πρόκειται να τελειώσει η διαδικασία την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τύχη της εκκλησίας είναι και στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος με την έκδοση προεδρικού διατάγματος μπορεί να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.