Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγία Σοφία: «Λίγες μέρες έμειναν…»

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Τι αναφέρει σύσσωμος ο τουρκικός τύπος.

Στις 2 Ιουλίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα κριθεί η τύχη της Αγίας Σοφία. Η εκκλησία σύμβολο του χριστιανισμού λειτουργεί ως μουσείο και διάφορες οργανώσεις με αίτημά τους ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του 1934 και να αλλάξει το καθεστώς.

Στη γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι με τον τύπο να προκαταβάλει την απόφαση. Όπως μεταδίδει η αντιποκρίτρια της ιστοσελίδας ethnos.gr η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σημειώνει ότι είναι πιθανό η απόφαση να μην ανακοινωθεί την ημέρα εξέτασης της υπόθεσης αλλά αργότερα.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου είχε σημειώσει ότι η χρήση της εκκλησίας ως μουσείου δεν παραβαίνει τον νόμο.

Ωστόσο η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική για οποιαδήποτε απόφαση.

Σύσσωμος ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί στις 2 Ιουλίου.

«Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη.

Η ιστοσελίδα Αρτί Γκερτσέκ σημειώνει ότι η ιστορική εκκλησία δε θα γίνει τζαμί γιατί δεν το θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το τουρκικό ΣτΕ θα αντιταχθεί στο άνοιγμα του χώρου ως τόπου μουσουλμανικής λατρείας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.