«Δε θα το δεχτούμε…»: Η φράση Μητσοτάκη που δείχνει τη στρατηγική για τη σύνοδο Κορυφής

«Δε θα το δεχτούμε...»: Η φράση Μητσοτάκη που δείχνει τη στρατηγική για τη σύνοδο Κορυφής

Σε δύο άξονες το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς.

Σε ρυθμούς Συνόδου κορυφής κινείται το Πρωθυπουργικό επιτελείο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί σε δύο άξονες στην τοποθέτησή του. Η πρώτη έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα των ημερών. Οι γείτονες τραβούν το σκοινί και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και στο θέμα της «Αγίας Σοφίας».

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ήταν αυτό της εισήγησης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά και ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν δύναται ν’ απειλεί άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο του ΕΛΚ να μην υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας μόνο σε λεκτικό επίπεδο και το ίδιο θα κάνει και σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί την αυστηροποίηση και κυρίως την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά το ταμείο Ανάκαμψης των 32 δις που είναι άλλωστε και ο λόγος που καλείται η Σύνοδος. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η συμφωνία πρέπει να είναι άμεση, ούτως ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

Αντικειμενικός στόχος είναι να «κλειδώσει» η συμφωνία σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ στην προεδρία θα είναι η Γερμανία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.