Η Σουηδία βλέπει τη στρατηγικής της να κοστίζει.
H Σουηδία είχε επιλέξει μία από τις πιο ριψοκίνδυνες πολιτικές αντιμετώπισης του κορωνοϊού παίρνοντας ελάχιστα μέτρα, προστατεύοντας την οικονομίας της αφήνοντας όλους τους κλαδους και τα σχολεία ανοιχτά επιλέγοντας την ανοσία της αγέλης αντί για το lockdown που επέλεξαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 5 χιλιάδες θάνατοι, ηλικιωμένων κυρίως, το μεγαλύτερο ποσοστό σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι πέθαναν αβοήθητοι και μακριά από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Οι επικεφαλής αυτής της στρατηγικής αναγνώρισαν το λάθος στο θέμα των οίκων ευγηρίας αλλά επέμειναν στην αρχική τους επιλογή.
Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μία έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ότι η επιλογή αυτή της χώρας απέτυχε παταγωδώς. Η Σουηδία περίμενε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσώντας να αποκτήσει ανοσία στον covid-19 όμως η έρευνα δείχνει ότι μόλις το 6,1% του πληθυσμού απόκτησε ανοσία.
Ο επικεφαλής της στρατηγικής αυτής και της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, Αντερς Τέγκνελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ποσοστό που περίμεναν οι υγειονομικές αρχές είναι μικρότερο αλλά όχι πολύ μικρότερο από τις προβλέψεις.
Μάλιστα μπορεί το 6,1% να είναι ο μέσος όρος του γενικού πληθυσμού, όμως σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού μπορεί να είναι μόλις στο 4% αλλά σε άλλες να αγγίζει το 25%.
Τόσους μήνες μετά τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης αξιωματούχοι της υγείας παραδέχονται ότι αυτή δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά στόχος ήταν η μείωση της διάδοσης του ιού ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας.
Με τόσο μικρό ποσοστό της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό η Σουηδία θα πρέπει να αποφασίσει στο ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του ιού αν θα πορευτεί με την ίδια στρατηγική κρατώντας πάλι την οικονομία σε πρώτη προτεραιότητα ή θα προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.