Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Συνεχίζουν τις προκλήσεις.

Στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Με την κίνηση αυτή οι Τούρκοι θέλουν να πετύχουν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του 1934 που μετέτρεπε την εκκλησία – σύμβολο σε μουσείο.

Στόχος του Ερντογάν όπως έχει τονίσει είναι η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τζαμί. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει συνεχή διαβήματα ωστόσο οι Τούρκοι επιμένουν ότι το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα.

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» απάντησε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.

Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων». Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδος-Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί «γιατί αφορά το Ιόνιο». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τέτοια θέματα».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.