Αγία Σοφία: Δικαστήριο θα αποφασίσει για τη μετατροπή της σε τζαμί!

Αγία Σοφία: Δικαστήριο θα αποφασίσει για τη μετατροπή της σε τζαμί!

Ραγδαίες εξελίξεις με την εκκλησία - σύμβολο.

«Χοντρό» παιχνίδι με την Αγιά Σοφία παίζουν οι Τούρκοι. Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι υπήρξε εντολή του Ερντογάν προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για να γίνει τζαμί η εκκλησία – σύμβολο.

Το συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου για να εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε παρόμοιο αίτημα τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Όπως φαίνεται όμως το ζήτημα ανοίγει και πάλι αφού το συμβούλιο της επικρατείας αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου το αίτημα.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Μαρία Ζαχαράκη στην ιστοσελίδα ethnos.gr ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Όμως η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.

Εφόσον το τμήμα του ΣτΕ της Τουρκίας αποφασίσει ότι η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η εκκλησία – σύμβολο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ιστοσελίδας ethnos.gr η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο.

Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί. Αλλά το φετινό σόου που έδωσε ο Ερντογάν την επέτειο Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.