Μετά τον κορωνοϊό η ύφεση: Το σουηδικό μοντέλο απέτυχε σε όλα

Μετά τον κορωνοϊό η ύφεση: Το σουηδικό μοντέλο απέτυχε σε όλα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε η Σουηδία λόγω της διαχείρισης του κορωνοϊού. Η χώρα επέλεξε να μην κάνει lockdown, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθήθηκε σε όλον τον πλανήτη με στόχο να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Η Σουηδία υιοθέτησε την τακτική της «ανοσίας της αγέλης» με στόχο τη δημιουργία αντισωμάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Ωστόσο η χώρα διαθέτει σήμερα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων, με βάση τον πληθυσμό της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα 21-28 Μαΐου, είχε ημερησίως κατά μέσο όρο 5,5 θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών. Η Βραζιλία, αντίθετα, είχε 4,5 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ μόλις τρεις θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΜΜΕ όλου του πλανήτη αφού η χώρα μετρά πάνω από τέσσερις χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό. Ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία ούτε η οικονομία της χώρας κατάφερε να διασωθεί.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει, έστω και μικρή, ανάπτυξη οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Σουηδία δε θα αποφύγει την ύφεση. «Παρότι η σουηδική οικονομία απέχει παρασάγγας από τις υπόλοιπες πληττόμενες χώρες, και πάλι το 2020 θα είναι ένα έτος που θα θέλει να το ξεχάσει» δηλώνει στο CNBC ο αναλυτής της Capital Economics, Ντέιβιντ Οξλέι.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η ύφεση για το σύνολο του 2020 θα φτάσει στα επίπεδα της Γερμανίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας της Ε.Ε. θα διαμορφωθεί στο 7,4% για το 2020 –η χειρότερη επίδοση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.