Γιατί η χαλάρωση των μέτρων δεν έφερε αύξηση των κρουσμάτων;

Γιατί η χαλάρωση των μέτρων δεν έφερε αύξηση των κρουσμάτων;

Οι επιστήμονες δίνουν όλες τις απαντήσεις.

Η χαλάρωση των μέτρων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι γεγονός τις τελευταίες εβδομάδες και μαζί με αυτήν ξεκίνησε ο φόβος για την αύξηση των κρουσμάτων από κορωνοϊό. Παρόλα αυτά τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν και υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις πίσω από αυτό.

Η DW σε αναλυτικό ρεπορτάζ της ρώτησε την εκτίμηση των επιστημόνων για το γεγονός ότι παρότι τα μέτρα χαλάρωσαν, άνοιξαν μαγαζιά του εμπορίου, εστιατόρια και κομμωτήρια, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν. Στη Γερμανία των 6.000 κρουσμάτων την ημέρα στις αρχές Απριλίου τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου έφταναν στα 300-600 την ημέρα.

Ο επιδημιολόγος Ράφαελ Μικολάγιτς από το πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούτερ και η η Μέλανι Μπρίνκμαν από το Ινστιτούτο Ερευνών Μολυσματικών Ασθενειών στο Μπραουνσβάιγκ συμφωνούν ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από την ενημέρωσή τους παίζει σημαντικό ρόλο στα νούμερα αυτά.

Ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου, ο δείκτης R δηλαδή, είναι σημαντικό να παραμένει κάτω από το 1, κάθε μολυσμένος δηλαδή να μεταδίδει τον ιό σε λιγότερα από 1 άτομα. Στην έξαρση της πανδημίας ο αριθμός αυτός κυμαινόταν κοντά στο 3 που σημαίνει ότι ένας ασθενής μετέδιδε το ιό σε τουλάχιστον τρεις συνανθρώπους του. Τις τελευταίες ημέρες ο R ήταν ανάμεσα σε 0,7 και 0,8 και η συμπεριφορά του κόσμου έχει συμβάλει στην αλλαγή του δείκτη.

Ο κόσμος δεν πηγαίνει μαζικά να ψωνίσει, κρατάει αποστάσεις ενώ έχουν αλλάξει σημαντικά και οι κανόνες προσωπικής υγιεινής του καθενός. Ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός και η χρήση μάσκας κράτησε τα επίπεδα του R χαμηλά ακόμα και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι απαγορεύσεις κράτησαν τα νούμερα χαμηλά και αν η λήψη μέτρων είχε καθυστερήσει η πανδημία θα ήταν σε ακόμα χειρότερα επίπεδα μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει αλλά πλέον ένα δεύτερο κύμα του ιού θα βρει τον κόσμο προετοιμασμένο, με αλλαγές στις συνήθειές του, τόσο στους κανόνες υγιεινής αλλά και στον τρόπο που κινείται καθημερινά.

Ο μόνος κίνδυνος θα παραμένουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς όμως η συμπεριφορά όλων, η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή συνωστισμού θα είναι τα όπλα για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.