Έως εδώ ήταν: Έρχεται το τέλος του Ερντογάν

Απειλεί ο Ερντογάν: «Ανοίγουμε τις πύλες αν...»

Δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ άνετα πλέον...

Δεν είναι ένας… απλός πολιτικός της- εξαιρετικά δύσκολης, λόγω της δομής της- Τουρκίας. Όχι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς έχει διατελέσει δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, μετά πρωθυπουργός της χώρας και από το 2014 βρίσκεται στον προεδρικό θώκο. Μάλιστα, είναι ο πρώτος πρόεδρος στα χρονικά που έχει εκλεγεί από τον τουρκικό λαό.

Αυτή η «ιδιομορφία» έδωσε στον Ερντογάν την «ευχέρεια» να κινείται και να παίρνει αποφάσεις σαν… Σουλτάνος, ανοίγοντας παντού μέτωπα και παίρνοντας αμφιλεγόμενες, το λιγότερο, αποφάσεις.

Φαίνεται, ωστόσο, πως οι μέρες δόξας του Ερντογάν πολύ σύντομα θ’ αποτελέσουν παρελθόν. Η έξαρση του κορωνοϊού- και ο λανθασμένος τρόπος που τον αντιμετώπισε η γειτονική χώρα- σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της οικονομίας και την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, φέρνουν τον νυν πρόεδρο σε πάρα πολύ δυσχερή θέση.

Γιατί το λέμε αυτό;

Η εταιρία Avrasya Research έφερε στο φως μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα και τ’ αποτελέσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τον Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα, το 45.5% των Τούρκων θα ψήφιζε τον (δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης) Εκρέμ Ιμάμογλου για πρόεδρο, έναντι 40.4% που θα ψήφιζε τον Σουλτάνο.

Aντίστοιχα, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος έρχονταν αντιμέτωπος με τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, θα κέρδιζε με μόλις 0.2 εκατοστιαίες μονάδες (39.9% έναντι 39.7%).

Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κανείς πως η εικόνα του άτρωτου Ερντογάν δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει πάψει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας και το τέλος του ίσως και να πλησιάζει.

Οι εκλογές αργούν ακόμα (2023), όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπου και θα γραφτεί ο επίλογος του Σουλτάνου…

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.