Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στην Ευρώπη.
Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

Μία σπάνια εγχείριση μεταμόσχευσης πνεύμονα σχεδόν κατεστραμμένου από τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία γεμίζοντας ελπίδες τους ασθενείς που χτύπησε ο φονικός ιός.

Η πανεπιστημιακή πολυκλινικής του Μιλάνου σε συνεργασία με το κέντρο μεταμοσχεύσεων της πόλης προχώρησαν σε μία πολύ σπάνια επέμβαση στον δεκαοκτάχρονο ασθενή ο οποίος νοσήσει από τον covid -19.

O δεκαοχτάχρονος είχε προσβληθεί από μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή του κορωνοϊού και όπως μεταδίδουν τα Μέσα της γειτονικής χώρας οι πνεύμονές του είχαν σχεδόν «καεί». Η αναπνοή του υποστηριζόταν από μηχανήματα και η μεταμόσχευση έμοιαζε ως η έσχατη επιλογή.

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι πολύ σπάνια και δοκιμάστηκε ελάχιστες φορές στην Κίνα, αυτήν την φορά όμως ήταν επιτυχημένη με τον νεαρό να βρίσκει συμβατό δότη μόλις 2 εβδομάδες πριν.

Ο επικεφαλής της σχολής χειρουργικής, Mario Nosotti, δήλωσε ότι οι πνεύμονες του ασθενή έμοιαζαν σε σημεία εντελώς κατεστραμμένοι ενώ η γενική τους όψη τους έκανε να μοιάζουν ξύλινοι. Και όμως ο 18χρονος άντεξε στην αναμονή για συμβατό δότη.

Η μετεγχειρητική του πορεία είναι ομαλή και απομένει να επανέλθει πλήρως καθώς βρισκόταν 58 ολόκληρες ημέρες διασωληνωμένος σε εντατική. Η πλήρης αποκατάστασή του θα πάρει ημέρες όμως μπορεί από τώρα να θεωρείται ένα επιστημονικό θαύμα στην εποχή της πανδημίας, δίνοντας παράλληλα ελπίδες σε ασθενείς που ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα όργανά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ