Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στην Ευρώπη.

Μία σπάνια εγχείριση μεταμόσχευσης πνεύμονα σχεδόν κατεστραμμένου από τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία γεμίζοντας ελπίδες τους ασθενείς που χτύπησε ο φονικός ιός.

Η πανεπιστημιακή πολυκλινικής του Μιλάνου σε συνεργασία με το κέντρο μεταμοσχεύσεων της πόλης προχώρησαν σε μία πολύ σπάνια επέμβαση στον δεκαοκτάχρονο ασθενή ο οποίος νοσήσει από τον covid -19.

O δεκαοχτάχρονος είχε προσβληθεί από μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή του κορωνοϊού και όπως μεταδίδουν τα Μέσα της γειτονικής χώρας οι πνεύμονές του είχαν σχεδόν «καεί». Η αναπνοή του υποστηριζόταν από μηχανήματα και η μεταμόσχευση έμοιαζε ως η έσχατη επιλογή.

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι πολύ σπάνια και δοκιμάστηκε ελάχιστες φορές στην Κίνα, αυτήν την φορά όμως ήταν επιτυχημένη με τον νεαρό να βρίσκει συμβατό δότη μόλις 2 εβδομάδες πριν.

Ο επικεφαλής της σχολής χειρουργικής, Mario Nosotti, δήλωσε ότι οι πνεύμονες του ασθενή έμοιαζαν σε σημεία εντελώς κατεστραμμένοι ενώ η γενική τους όψη τους έκανε να μοιάζουν ξύλινοι. Και όμως ο 18χρονος άντεξε στην αναμονή για συμβατό δότη.

Η μετεγχειρητική του πορεία είναι ομαλή και απομένει να επανέλθει πλήρως καθώς βρισκόταν 58 ολόκληρες ημέρες διασωληνωμένος σε εντατική. Η πλήρης αποκατάστασή του θα πάρει ημέρες όμως μπορεί από τώρα να θεωρείται ένα επιστημονικό θαύμα στην εποχή της πανδημίας, δίνοντας παράλληλα ελπίδες σε ασθενείς που ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα όργανά τους.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.