Σε κόντρα ΕΕΤΤ και ΕΑ για πόσο ακριβή είναι η εν Ελλάδι κινητή

Σε κόντρα ΕΕΤΤ και ΕΑ για πόσο ακριβή είναι η εν Ελλάδι κινητή

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αμφισβητεί την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί, εξ αποστάσεως, τις εξελίξεις, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε προ καιρού από τη φινλανδική ερευνητική εταιρεία Rewheel, που ειδικεύεται στις διεθνείς συγκρίσεις συνδεσιμότητας κινητών επικοινωνιών, εκπόνηση μίας μελέτης για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων κινητού δικτύου. Κάτι που έχει γίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, και η κατάσταση όσον αφορά στις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Ελληνες καταναλωτές.

Και η μελέτη της Rewheel κατέληξε στο ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε. στην τιμολόγηση της μεταφοράς δεδομένων ενώ « ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά».

Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Vodafone και της Wind που λένε ότι θα κινηθούν… νομικά. Η Wind καταλόγισε «δογματισμούς και αβάσιμες απόψεις» στη Rewheel και η Vodafone είχε χαρακτηρίσει την έρευνα ως «ένα συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές».

Εκτοτε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων –που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την εν Ελλάδι κινητή και τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας – συγκεντρώνει δικά της στοιχεία ώστε, ουσιαστικά, να απαντήσει στη μελέτη της Rewheel και, νομοτελειακά, στην Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παρόλο που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έδωσε μία αρκετά «αυστηρή» απάντηση προς την ΕΑ, αποφάσισε, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες, να απαντήσει επί του πρακτέου και προανήγγειλε πρόθεσή της «να εκπονήσει μια πολυπαραμετρική μελέτη αναφοράς για το ψηφιακό προφίλ μας, συνολικά και όχι αποσπασματικά».

Ναι, είναι σαφέστατη η αιχμή που αφήνει η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, σχετικά με την εγκυρότητα της έρευνας που παρήγγειλε και υιοθέτησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο αρμόδιος για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.