Σχεδόν ένα εκατ. κρούσματα και 35.000 νεκροί: Αυτές τις χώρες «χτυπάει» πλέον ο κορωνοϊός

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χαλάρωσε τα μέτρα είδε κατακόρυφη αύξηση των αριθμών

Εκεί βρίσκεται πλέον το επίκεντρο του ιού.

Τέλη Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν οι πρώτες αναφορές για τον κορωνοϊό στην Κίνα. Έκτοτε ο φονικός ιός έχει περάσει από την Ασία και την Ευρώπη αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια κρούσματα.

Πλέον το επίκεντρο του φονικού ιού βρίσκεται στη Λατινική Αμερική. Οι χώρες της Νότιας Αμερικής ζουν ένα σιωπηλό δράμα αφού οι δομές υγείας δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, ενώ οι νεκροί και τα κρούσματα σπάνε κάθε ρεκόρ.

Η Βραζιλία είναι από τις χώρες που πλήττεται έντονα από το πέρασμα του ιού. Ο πρόεδρος Μπολσονάρου δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, κατέκρινε μάλιστα τις χώρες της Δύσης για την αντιμετώπισή του. Κάπως έτσι η χώρα του καφέ μετρά μέχρι σήμερα πάνω από 400 χιλιάδες κρούσματα και 25 χιλιάδες νεκρούς.

Από κοντά και το Περού στη θλιβερή λίστα με πάνω από 135 χιλιάδες κρούσματα και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες θανάτους. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφει και η Χιλή με πάνω από 82 χιλιάδες ενώ το Εκουαδόρ ξεπέρασε τους τρεις χιλιάδες θανάτους.

«Στη Νότια Αμερική, ανησυχούμε ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία είναι ο υψηλότερος σε μια περίοδο επτά ημερών, από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Το Περού και η Χιλή κατέγραψαν επίσης υψηλά ποσοστά, ένδειξη ότι η εξάπλωση επιταχύνεται σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπέρασε αυτόν της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας τη λατινοαμερικανική ήπειρο «αναμφίβολα» το νέο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον PAHO. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.